Turist

Reseanteckningar från det permanenta äventyret.

Denna blogg drivs med hjälp av solenergi. Webbservern och bloggen är också utformade med en ambition att radikalt minska energiförbrukningen. Läs mer om experimentet här.

Veckans länkar: Ett konstigt internet med ett mänskligt ansikte

Denna veckas lästa länkar har främst handlat om gammal teknik. Varför den lockar så många just nu. Allt från mail och bloggar till datorer från tidigt 80-tal.

Samtidigt vill jag passa på att tipsa om den fantastiska boken 50 Years of Text Games: From Oregon Trail to AI Dungeon av Aaron A. Reed. Som titeln avslöjar är det en djupdykning i textäventyrens 50-åriga historia. Över 600 sidor ren kärlek.

https://deprogrammaticaipsum.com/return-to-innocence/

I tidningen De Programmatica Ipsum skriver Adrian Kosmaczewski om varför han tror att retro-trenden aldrig tycks avstanna inom kretsen av dator(över)intresserade personer. Han ser två drivande faktorer till detta intresse för gammal teknik.

  1. Nödvändigheten av hållbar teknikutveckling. Det vill säga vårt behov av att lära oss återanvända och underhålla teknik ett längre tag. Detta aktualiseras inte bara utav pågående klimatförändringar utan också av det faktum att Moore’s Law inge gäller längre. Våra datorer kommer inte revolutioneras vart annat år längre.

  2. AI-teknikens utveckling. Precis som med intresset för gamla bilar så längtar människor till en teknik som man själv kan förstå och lära sig hantera.

“As much as we can find ChatGPT or DALL-E dazzling inceptions, we marvel at a time when computers were so simple that you could understand each circuit on it just by reading the pile of manuals provided by the constructor in the box–yet another sign that these were more elegant weapons for a more civilized age.”

https://jeffreypillow.com/2024/01/26/blogging-isnt-dead/

Författaren och poeten Jeffrey Pillow skriver på sin blogg om hur skrivandet på internet förändrats efter blogosfärens storhetstid. Och hur “bloggarnas död” är en missuppfattning. Snarare handlar det om månglare och marknadsförare som nu hittat bättre kanaler än bloggen för att sälja prylar och tjänster. Bloggen är fortfarande lika aktuell för de som faktiskt bara ville använda den, som en weblog.

“Blogging, like email, is a part of Internet culture. It’s never leaving. It’s never dying.”

https://www.twitch.tv/lovebytedemoparty

Denna helg ägde den årliga festen The Lovebyte Party rum på internet. Tävlingarna på detta demoparty kretsar kring “sizecoding”. Det vill säga att utföra vissa saker med så lite skriven kod som möjligt.

Många av bidragen körs på gamla datorer eller så kallade fantasy consoles (ny virtuella datorer som simulerar fiktiva datorer från 80- och 90-tal). Vars hårdvara är väl dokumenterad och så enkel att förstå att möjligheten att fortfarande skapa program som ingen trodde var möjligt finns.

https://www.rollingstone.com/culture/culture-commentary/internet-future-about-to-get-weird-1234938403/

Prisbelönta Anil Dash skriver i Rolling Stone om att internet står inför en stundande förvandling, mot det konstigare.

“We’re seeing the biggest return to that human-run, personal-scale web that we’ve witnessed since the turn of the millennium…”

Hans nyårs-spaning detta år fokuserar på kollapsen av Twitter och oviljan att hitta ett supplement. Men också på hur överstatliga regleringar för första gången på riktigt hotar monopol och inlåsningseffekter inom tech-sektorn.

Istället ser han en tillbakagång till hur internet såg ut i början av millenniet. Allt var inte bra då. Men det var konstigare och mer variationsrikt.

“There should be lots of different, human-scale alternative experiences on the internet that offer up home-cooked, locally-grown, ethically-sourced, code-to-table alternatives to the factory-farmed junk food of the internet. And they should be weird.”


Sammanfattning

Personligen började mitt intresse för gamla datorer efter att jag läste den fantastiska boken But how do it know snarare i ren nostalgi. Gamla datorer med “off the shelf”-komponenter erbjöd möjligheten att på riktigt förstå hur de fungerade och att interagera med dem på ett sätt som min moderna laptop inte gjorde.

Att förstå hur saker fungerar är en förutsättning för att själv ta kontroll över dem. Och vill man ha ett internet där vi själva har så stor kontroll som möjligt krävs att vi (gemensamt) förstår oss på teknikens grundläggande funktioner.

Längtan efter gammal teknik vittnar i bästa fall också efter en sådan längtan efter autonomi och makt genom självförvaltning.

PS. Samuel har också börjat skriva för Nyhetsmagasinet ETC. Om man inte prenumererar på den så kan man läsa hans senaste krönika på hans blogg.